Z-News
Powered by Zuyderleven
Paniek! De hypotheekrente stijgt!
De hypotheekrente stijgt. Is het slim om de rente lang vast te zetten? Heeft het nog zin om je hypotheek over te sluiten naar de huidige rente?
Als je puur naar de hypotheekrente kijkt, waren de voorbije jaren fantastische tijden om een flinke hypotheek af te sluiten. Je kreeg nog net geen geld toe als je een hypothecaire lening wilde afsluiten of oversluiten. En als je je hypotheek hebt overgesloten, heb je waarschijnlijk goede zaken gedaan. Want zo laag als de laatste jaren zal het rentepercentage voorlopig waarschijnlijk niet meer worden.
Voor kopers is de hoogte van de hypotheekrente maar een deel van het plaatje; de onstuimige woningmarkt heeft ervoor gezorgd dat de huizenprijzen door het dak gegaan zijn. En dan mag de hypotheekrente laag zijn, als de gemiddelde huizenprijzen ten opzichte van 2016 met ruim 60% zijn gestegen, heeft dat onherroepelijk ingrijpende gevolgen voor je maandlasten. En nu is ook de hypotheekrente aan het stijgen…
De stijgende hypotheekrente
In de eerste 6 maanden van 2022 is de hypotheekrente fors gestegen. Voor sommige rentevast-periodes is de rente zelfs meer dan verdubbeld, zoals bijvoorbeeld de laagste 10 jaar vast rente.
Het economische herstel na de coronacrisis gaat gepaard met een hoge inflatie. Die hoge inflatie wordt versterkt door de oorlog in Oekraïne. De sancties die aan Rusland zijn opgelegd worden wereldwijd gevoeld. Daarnaast zijn internationale handelsstromen verstoord.
Alles wordt snel duurder en de waarde van de Euro holt achteruit. Tijd voor de centrale banken om in te grijpen. Na jaren van stimuleren van de economie verhoogt de ECB in juli de beleidsrente, voor het eerst in 11 jaar. Dit zou de economie enigszins moeten afkoelen. Gevolg is wel dat hierdoor de hypotheekrente sneller stijgt dan verwacht.
Wat is wijsheid?
Laten we vooropstellen dat elke situatie anders is, en dat je voor advies op maat het beste contact met onze hypotheekadviseurs kunt opnemen. Dat gezegd hebbende: wijsheid is om snel te handelen.
De hypotheekrentepercentages liggen weliswaar een stuk hoger dan bijvoorbeeld een half jaar geleden, ze zijn nog altijd historisch laag. Bovendien is de verwachting dat de maatregelen van zowel de ECB als de centrale banken voor een verdere stijging van de rentes zullen zorgen. Kortom, hoe langer je wacht, hoe hoger de rente zal zijn.
Daarbij komt ook dat de eerste geldverstrekkers al begonnen zijn met het aanscherpen van hun acceptatiebeleid. De hoge inflatie, de onzekerheden over de wereldeconomie ten gevolge van de oorlog in Oekraïne en de verstoorde wereldhandel en de andere grote vraagstukken die zich aandienen – allemaal redenen voor geldverstrekkers om voorzichtiger te worden.
Tips voor huizenbezitters
De hypotheekrente is nog altijd laag. Maak daar gebruik van!
Oversluiten
Is de rente die je nu betaalt hoger dan de actuele rentestand? Dan kan oversluiten interessant zijn, zowel voor de korte als de lange termijn. Neem contact op met je hypotheekadviseur, laat uitrekenen wat het kost (boeterente, advies, etc.) en oplevert (bruto en netto maandlasten), en laat het regelen.
Verbouwen en verduurzamen
Van alles wat je in dit artikel leest, is dit misschien wel de meest concrete en nuttige tip: wil of moet je gaan verbouwen en/of verduurzamen, maak dan gebruik van de huidige lage hypotheekrente en vraag alvast een extra hypotheek aan. Laat je ook meteen adviseren over de fiscale en subsidieregelingen.
Verkopen en kopen
Ongetwijfeld is je huidige woning een stuk meer waard dan wat je er destijds voor betaald hebt. Dat eigen geld kun je gebruiken voor een volgende stap op de huizenmarkt, of je nu groter of juist kleiner wilt gaan wonen. Dankzij die lage hypotheekrente en dat eigen geld zijn de mogelijkheden vaak groter dan je in eerste instantie zou denken.
Tips voor kopers
Voor wat betreft de gekte op de huizenmarkt lijkt het erop dat de ergste druk van de ketel is. Dat betekent echter niet dat de prijzen niet blijven stijgen. De vraagt overtreft nog altijd ruimschoots het aanbod. Wel is het iets rustiger op de huizenmarkt. Wetende dat het rentepercentage verder zal stijgen, kan dit hét moment zijn om te handelen.
Tips voor starters
Wat hierboven staat, geldt natuurlijk ook voor starters. Een van de gevolgen van de huidige staat van de woningmarkt is dat het voor starters erg moeilijk is om op eigen kracht een huis te kopen. En door de stijging van het rentepercentage wordt het voor hen nóg moeilijker om die eerste woning te financieren. Een stijging van 0,5% scheelt al snel 10.000 euro.
Wij van WC Eend adviseren WC Eend
Neem contact op met je Z-Life adviseur, nog voor je je op de huizenmarkt begeeft. Laat goed voorrekenen én uitleggen wat je mogelijkheden zijn, en ook wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld een maximale financiering. Je Z-Life adviseur zal je bijvoorbeeld wijzen op de NHG-grens van 355.000 euro (rentes voor een hypotheek met NHG zijn lager dan zonder NHG). Hij of zij zal onderzoeken of je familie je kan helpen met een lening of schenking, of met een familiehypotheek. Ook krijg je in zo’n 200 gemeentes als starter een steuntje in de rug met een Starterslening.
Tenslotte
Financiële rust kan betekenen dat je alles laat zoals het is en zorgeloos verder leeft. Heb je een fijn huis, ben je tevreden over je huidige maandlasten en zie je geen beren op je toekomstige weg? Je moet niets.
Houd er alleen wel rekening mee dat we over niet al te lange tijd van het gas moeten, dat verduurzaming nu nog facultatief is maar straks bittere noodzaak en dat de huidige economische tegenwind langer kan aanhouden dan we denken en hopen.
Een nieuwe hypotheek is nog altijd aantrekkelijk. Als de hypotheekrente verder blijft stijgen, kan dat veranderen. Dus als je iets met je hypotheek wilt doen, wacht dan niet te lang. Bel of mail ons, dan gaan wij voor je aan de slag.
Z-Life, de Adviseur van je leven.
Dit artikel verscheen in Z-News #2, juni 2022
Z-News – Powered by Zuyderleven